Skip to main content

Is Baking Soda en Bakpoeder hetzelfde?


Is Baking Soda en Bakpoeder hetzelfde?

Het antwoord is nee! In sommige recept gebruik je Baking Soda of Bakpoeder of Baking Soda en Bakpoeder. Dus je begrijpt nu wel, dat er een verschil is tussen Baking Soda en Bakpoeder. 

Baking Soda

Baking soda is een rijsmiddel dat geactiveerd wordt, wanneer er iets zuurs aan het beslag wordt toegevoegd.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
* Azijn
* Citroensap
* Cacaopoeder
* Zure room
* Karnemelk
* Sinaasappel

Bij het gebruik van Baking Soda krijg je een soort van chemische reactie. Hierdoor moet je je baksel gelijk in de oven zetten voordat de rijzende werking is uitgewerkt. Dus beslag met Baking Soda erin kan je nooit voor later bewaren. Je moet het beslag meteen bakken. Baking soda heeft een sterkere rijzende werking dan bakpoeder.

Een andere benaming voor Baking Soda is zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Let wel op bij het aanschaffen van Baking Soda, dat je wel Baking Soda koopt en niet gewone Soda ofwel natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat wordt gebruikt om schoon te maken alhoewel je Baking Soda ook kan gebruiken om schoon te maken. Maar Soda kan je niet gebruiken om te bakken!

Bakpoeder

Bakpoeder is een rijsmiddel, dat bestaat uit baking soda en een zuur. Het zuur dat in het bakpoeder zit begint pas te werken wanneer het in contact komt met vocht en warmte. Hierdoor kun je een beslag met bakpoeder wel even op de aanrecht laten staan. Dus je kunt gerust even opruimen voordat je je baksel in de oven zet.

Heb je wel eens recepten gemaakt, waarbij je Baking Soda moest gebruiken?

Veel bak plezier!!!

*********************************************************************************
Vind je dit Blog interessant? Geef ons een  duimpje omhoog. Wil je op de hoogte blijven voor nieuwe recepten etc.... meld je aan bij onze blog. Je kunt Browny's Cakes ook via Facebook volgen.


 Op de website van Browny's Cakes kan je onze eerste E-book "Sweet Treats" voor slechts €3,50 kopen. Er zit o.a. het recept van "Pandushi", "Cashewron" en "Bolo di Manteka Moderno" erin.
Taart workshops
Wil je een leuke dagje uit en je kennis over taarten decoreren uitbreiden? Klik hier om je meteen in te schrijven voor 1 van onze leuke workshops.

Voor een taartbestelling kan je Browny's Cakes mailen naar:
E-mail: info@brownyscakes.com

Volg Browny's Cakes ook op Social media:
Twitter: @brownyscakes
Pinterest: http://pinterest.com/brownyscakes
Facebook: https://www.facebook.com/BrownysCakes
Instagram: Browny's Cakes
Youtube Channel:http://www.youtube.com/user/BrownysCakes

XOXO
Browny's Cakes
It's a browny's thing...

Comments

Popular posts from this blog

Recept "Pan Sera"

Pan sera - Browny's Cakes Ik heb vorige week zaterdag voor thuis “Pan Sera”gemaakt en een video online gezet. De video was puur om mijn blijdschap met jullie te delen..... Maar na die video kreeg ik heel veel berichten om het recept online te zetten. Alhoewel “Pan Sera” niks met taarten te maken heeft, heb ik besloten om mijn familie recept met jullie te delen (lief ben ik he!) Jullie zullen mij ook blij maken alles jullie dit recept verder deelt dan krijg Browny’s Cakes nog meer leuke en actieve volgers. Binnenkort zet ik een video online, waar je kan zien hoe ik de “Pan Sera” zelf maakt. Voorbereiding & Baktijd 3 uur Ingrediënten: 500 gram bloem 1 beker koud water 2 eetlepels melk 2 eetlepels boter (Ik gebruik halvarine) 2 zakjes gist (Ik gebruik Dr. Oetker) 1/2 theelepel zout 2 eetlepels suiker 2 theelepels koffie Pan Sera - Browny's Cakes Bereiding: Meng de gist met een beetje bloem en lauw water (het moet e

Wanneer gebruik je de menghaak en wanneer de ballon garde

Weet je, wanneer je een menghaak moet gebruiken en wanneer een ballon garde? Tegenwoordig heeft heel veel mensen een keukenmachine. En soms vragen ze zich af wat het verschil is tussen een menghaak en een ballon garde. Vroeger toen de keukenmachine niet zo bekend was, had iedereen een handmixer. Bij een handmixer had je niet zoveel keus zoals bij de keukenmachine. Veel mensen gebruiken daarom juist de ballongarde bij het maken van cakebeslag. Er is geen goed of fout, maar er is wel een verschil qua de consistentie van je cake beslag.  Ik ga hieronder even in het kort het verschil uitleggen. Menghaak (klopgarde) Een menghaak gebruik je voor o.a. cake beslag, “Cupcakes” beslag, koekjes, botercrème en “Brownies”. Ballon garde(roer garde) Een ballon garde gebruik je om mengsels luchtig te kloppen dus o.a. slagroom, eiwitten en biscuit beslag. Je mag een ballon garde ook voor een cake beslag gebruiken, maar je moet rekening mee houden dat je het niet te luchtig klo

Boter koekjes - Kuki di Manteka

Boter koekjes - kuki di manteka Heb je wel eens boter koekjes gegeten.... Ze zijn verslavend en makkelijk om te maken. Met dit recept kan je ongeveer 35 koekjes maken. Het kan meer zijn hangt ervan af hoe klein je de koekjes maakt. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Ingrediënten: 300 gram zelfrijzend bloem  200 gram zachte boter 100 gram suiker 1 ei   Let op: Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Bereidingswijze: Zeef de bloem op je werkblad en maak een gat in het midden.  Zet de boter, suiker en ei in het midden en begin langzaam te kneden. Kneed het deeg tot een soepel deeg. Rol het deeg uit met deegroller en wikkel het deeg in een plastic folie. Laat het deeg  voor ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten. Na 30 minuten haal het deeg uit de koelkast en rol het tot een dikte van 1 cm uit. Boter koekjes - Kuki di manteka Steek de koekjes uit met een “cookie cutter” naar wens (ik heb een ronde gekarteld “cookie cut