Skip to main content

Is Baking Soda en Bakpoeder hetzelfde?


Is Baking Soda en Bakpoeder hetzelfde?

Het antwoord is nee! In sommige recept gebruik je Baking Soda of Bakpoeder of Baking Soda en Bakpoeder. Dus je begrijpt nu wel, dat er een verschil is tussen Baking Soda en Bakpoeder. 

Baking Soda

Baking soda is een rijsmiddel dat geactiveerd wordt, wanneer er iets zuurs aan het beslag wordt toegevoegd.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
* Azijn
* Citroensap
* Cacaopoeder
* Zure room
* Karnemelk
* Sinaasappel

Bij het gebruik van Baking Soda krijg je een soort van chemische reactie. Hierdoor moet je je baksel gelijk in de oven zetten voordat de rijzende werking is uitgewerkt. Dus beslag met Baking Soda erin kan je nooit voor later bewaren. Je moet het beslag meteen bakken. Baking soda heeft een sterkere rijzende werking dan bakpoeder.

Een andere benaming voor Baking Soda is zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Let wel op bij het aanschaffen van Baking Soda, dat je wel Baking Soda koopt en niet gewone Soda ofwel natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat wordt gebruikt om schoon te maken alhoewel je Baking Soda ook kan gebruiken om schoon te maken. Maar Soda kan je niet gebruiken om te bakken!

Bakpoeder

Bakpoeder is een rijsmiddel, dat bestaat uit baking soda en een zuur. Het zuur dat in het bakpoeder zit begint pas te werken wanneer het in contact komt met vocht en warmte. Hierdoor kun je een beslag met bakpoeder wel even op de aanrecht laten staan. Dus je kunt gerust even opruimen voordat je je baksel in de oven zet.

Heb je wel eens recepten gemaakt, waarbij je Baking Soda moest gebruiken?

Veel bak plezier!!!

*********************************************************************************
Vind je dit Blog interessant? Geef ons een  duimpje omhoog. Wil je op de hoogte blijven voor nieuwe recepten etc.... meld je aan bij onze blog. Je kunt Browny's Cakes ook via Facebook volgen.


 Op de website van Browny's Cakes kan je onze eerste E-book "Sweet Treats" voor slechts €3,50 kopen. Er zit o.a. het recept van "Pandushi", "Cashewron" en "Bolo di Manteka Moderno" erin.
Taart workshops
Wil je een leuke dagje uit en je kennis over taarten decoreren uitbreiden? Klik hier om je meteen in te schrijven voor 1 van onze leuke workshops.

Voor een taartbestelling kan je Browny's Cakes mailen naar:
E-mail: info@brownyscakes.com

Volg Browny's Cakes ook op Social media:
Twitter: @brownyscakes
Pinterest: http://pinterest.com/brownyscakes
Facebook: https://www.facebook.com/BrownysCakes
Instagram: Browny's Cakes
Youtube Channel:http://www.youtube.com/user/BrownysCakes

XOXO
Browny's Cakes
It's a browny's thing...

Comments

Popular posts from this blog

Recept "Pan Sera"

Ik heb vorige week zaterdag voor thuis “Pan Sera”gemaakt en een video online gezet. De video was puur om mijn blijdschap met jullie te delen..... Maar na die video kreeg ik heel veel berichten om het recept online te zetten. Alhoewel “Pan Sera” niks met taarten te maken heeft, heb ik besloten om mijn familie recept met jullie te delen (lief ben ik he!)

Jullie zullen mij ook blij maken alles jullie dit recept verder deelt dan krijg Browny’s Cakes nog meer leuke en actieve volgers. Binnenkort zet ik een video online, waar je kan zien hoe ik de “Pan Sera” zelf maakt.
Voorbereiding & Baktijd 3 uur
Ingrediënten: 500 gram bloem1 beker koud water2 eetlepels melk2 eetlepels boter (Ik gebruik halvarine)2 zakjes gist (Ik gebruik Dr. Oetker)1/2 theelepel zout2 eetlepels suiker2 theelepels koffieBereiding: Meng de gist met een beetje bloem en lauw water (het moet een soort papje worden) in een kom en laat het 30 minuten op een warme plek rijzen.Nadat de gist is gerezen zet je de rest van de ing…

Boter koekjes - Kuki di Manteka

Heb je wel eens boter koekjes gegeten.... Ze zijn verslavend en makkelijk om te maken. Met dit recept kan je ongeveer 35 koekjes maken. Het kan meer zijn hangt ervan af hoe klein je de koekjes maakt.

Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Ingrediënten: 300 gram zelfrijzend bloem 200 gram zachte boter100 gram suiker1 ei
Let op: Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Bereidingswijze: Zeef de bloem op je werkblad en maak een gat in het midden.  Zet de boter, suiker en ei in het midden en begin langzaam te kneden. Kneed het deeg tot een soepel deeg. Rol het deeg uit met deegroller en wikkel het deeg in een plastic folie. Laat het deeg  voor ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.
Na 30 minuten haal het deeg uit de koelkast en rol het tot een dikte van 1 cm uit.

Steek de koekjes uit met een “cookie cutter” naar wens (ik heb een ronde gekarteld “cookie cutter”gebruikt) en leg ze op een bakplaat met bakpapier erop.
Je kan bijvoorbeeld confetti  op de koekjes strooien om ze een beet…

Lekker donuts recept

Ik heb vandaag weer een nieuwe en ook nog lekkere recept "Donuts". Blijft tot het eind lezen, want ik heb een interessante tip! Dit is eigenlijk 2 -1 recept.....

Ingrediënten voor het deeg: 5 cups bloem14 gram gist1/3 cups suiker¼ Cups gesmolten boter¼ Cups gesmolten “Shortening “1 1/2 cups melk2 eieren2/4  theelepels zout


Ingrediënten om te bakken en coaten: 1 flesje olie2 cups suiker2 eetlepels kaneel3 eetlepels gesmolten boter

Bereidingswijze deeg: Meng de melk en gist samen en strooi een klein beetje suiker erop. Laat dit mengsel voor een paar minuten staan totdat het begint te schuimen.

Doe de suiker, “Shortening”, boter, eieren, zout en de melk en gist mengsel in keukenmachine kom en klop voor een paar minuten.

Voeg nu de bloem in 1 keer toe en blijft kloppen totdat het deeg niet meer aan de kom plakt.Haal het deeg uit de kom en kneed even kort. In een andere kom zet je een beetje bloem en daarna het deeg erin. Bedekt de kom met een plastic folie en laat het deeg voor 2 uur o…