Skip to main content

Tip: How to make a moist Cake




The last few weeks I received a lot of e-mail asking me "how can I make my cake moist?" The  number one mistake, that most of the people make is over mix their batter! Or they overcooked there cake. NO wonder that they get a very dry cake! Bleh!!!

But if you aren’t  overcooking or mixing too much, there are a few tips that I can give you to make a moist cake!


1.       The most important thing is to not overcook the cake or cupcakes.  Bake according to the recipe but check for doneness the last 5-10 minutes before scheduled.  You know it’s done when a toothpick in the center comes out with just a few cake crumbs attached or the cake springs back when pressed in the center. 



2.       Sour cream  for moistness.  You can also add applesauce to increase moistness.  Be careful though, dumping in gobs of moistening agents often leads to little more than a soggy, wet mess.  Don’t confuse "moist" with "wet.



3.       Egg whites can dry out a cake, so baking experts recommend using just the egg yolks for a moister cake.  I have never tried just the egg yolks but have added an extra egg.  This explains why white cakes are usually drier than other flavors . . . there are no egg yolks in white cakes.




4.       Make cupcakes the day before you need them.  Bake your cupcakes for 25 minutes on 175 degrees Celsius.  They come out great every time.  Since all ovens vary, find out what works for your oven and then modify recipes accordingly.

Frost and decorate them and then put them in an air tight container.  I’m not sure exactly why but letting them sit one day will make them very moist and richer tasting.



5.       Brush cake layers with simple syrup made by simmering equal amounts of water and sugar in a saucepan until the sugar dissolves completely. The syrup keeps the layers moist.



If you another tips that can help for a moist cake, just lef a comment behind with your tip!


Brownysssss don’t forget to visit Browny's cakes webshop for all your baking products! Check the link below.

Click here to subscribe for Browny's Cakes Blog!

Te un otro bia (See you soon in my native language papiamentu).

Webshop:
www.brownyscakes.com

You can follow Browny's cakes on:
Twitter: @brownyscakes
Pinterest: http://pinterest.com/brownyscakes
Facebook: https://www.facebook.com/BrownysCakes
Instagram: Browny's Cakes
Youtube Channel:http://www.youtube.com/user/BrownysCakes

For a cake order send Browny's cakes an e-mail:
E-mail: info@brownyscakes.com

XOXO
Browny's Cakes
It's a browny's thing...

Comments

Popular posts from this blog

Recept "Pan Sera"

Ik heb vorige week zaterdag voor thuis “Pan Sera”gemaakt en een video online gezet. De video was puur om mijn blijdschap met jullie te delen..... Maar na die video kreeg ik heel veel berichten om het recept online te zetten. Alhoewel “Pan Sera” niks met taarten te maken heeft, heb ik besloten om mijn familie recept met jullie te delen (lief ben ik he!)

Jullie zullen mij ook blij maken alles jullie dit recept verder deelt dan krijg Browny’s Cakes nog meer leuke en actieve volgers. Binnenkort zet ik een video online, waar je kan zien hoe ik de “Pan Sera” zelf maakt.
Voorbereiding & Baktijd 3 uur
Ingrediënten: 500 gram bloem1 beker koud water2 eetlepels melk2 eetlepels boter (Ik gebruik halvarine)2 zakjes gist (Ik gebruik Dr. Oetker)1/2 theelepel zout2 eetlepels suiker2 theelepels koffie



Bereiding: Meng de gist met een beetje bloem en lauw water (het moet een soort papje worden) in een kom en laat het 30 minuten op een warme plek rijzen.



Nadat de gist is gerezen zet je de rest van de ing…

Boter koekjes - Kuki di Manteka

Heb je wel eens boter koekjes gegeten.... Ze zijn verslavend en makkelijk om te maken. Met dit recept kan je ongeveer 35 koekjes maken. Het kan meer zijn hangt ervan af hoe klein je de koekjes maakt.

Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Ingrediënten: 300 gram zelfrijzend bloem 200 gram zachte boter100 gram suiker1 ei
Let op: Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Bereidingswijze: Zeef de bloem op je werkblad en maak een gat in het midden.  Zet de boter, suiker en ei in het midden en begin langzaam te kneden. Kneed het deeg tot een soepel deeg. Rol het deeg uit met deegroller en wikkel het deeg in een plastic folie. Laat het deeg  voor ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.
Na 30 minuten haal het deeg uit de koelkast en rol het tot een dikte van 1 cm uit.

Steek de koekjes uit met een “cookie cutter” naar wens (ik heb een ronde gekarteld “cookie cutter”gebruikt) en leg ze op een bakplaat met bakpapier erop.
Je kan bijvoorbeeld confetti  op de koekjes strooien om ze een beet…

Minnie Mouse Cake

I received last week a funny cake order. I receive a cake order for a Minnie Mouse cake. Minnie mouse is the lady friend of Micky Mouse. I love the cartoons of the 19 centuries.


Mickey Mouse is a cartoon character created in 1928 by Walt Disney and Ub Iwerks at The Walt Disney Studio. Mickey is an anthropomorphic mouse and typically wears red shorts, large yellow shoes, and white gloves. He is one of the most recognizable cartoon characters in the world and is the mascot of The Walt Disney Company, the world's largest media conglomerate in terms of annual revenue.







The cake flavour is Apple-Cinamon-Caramel. It’s a very deliciouse cake. The recipe coming soon.


Webshop: www.brownyscakes.com
You can follow Browny's cakes on: Twitter: @brownyscakes Pinterest: http://pinterest.com/brownyscakes or click here!!! Facebook: https://www.facebook.com/BrownysCakes or click here!! Blog: http://brownyscakes.blogspot.nl/
For a cake order send Browny's cakes an e-mail: E-mail: info@brownyscakes…